image/svg+xml

Eredmények

Átadták a 41. Országos Borverseny díjait

Az idei Országos Borverseny legeredményesebb borászata 3 nagy aranyéremmel, 2 aranyéremmel a Pajzos Tokaj lett a Tokaji borvidékről. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke, Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Borverseny elnöke adták át.

Eredménykatalógus letöltése

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az idei évben 41. alkalommal rendezte meg a legnagyobb hagyományú termelői bormustrát. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként büszkén állíthatom, hogy az előző évek járványügyi nehézségei utáni visszatérés egy sikeres szakmai fórumot eredményezett. Elkötelezettek vagyunk a magyar bor minőségének megőrzése és javítása érdekében. Feladataink, kötelezettségeink végrehajtásán túl tesszük ezt őszinte meggyőződésből.

A 41. Országos Borverseny biztosan sok tekintetben egy különleges borversenyként kerül feljegyzésre a magyar borászati események történeti visszatekintésében. A jubileumi kecskeméti Országos Borverseny szakmai elismerésén felbuzdulva komoly erőfeszítéseket tettünk a 2020-ra tervezett rendezvény előkészítésére.

A koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések kihatással voltak a hegyközségi rendszer szakmai fórumaira. Az elmúlt két évben a felmenő rendszeren alapuló országos mustránk megrendezésének hiteles feltételei nem voltak adottak. A bírálók egészségének védelme is azt a döntésünket erősítette, hogy mind 2020-ban, mind 2021-ben halasszuk el az Országos Borversenyt.

A 41. Országos Borverseny előkészítésének megpróbáltatásai ellenére két alapelvet emelhetünk ki: a szakmai fejlődés hagyományának folytatását és az újrakezdés jelentette felelős gondolkodást. A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőit.

A hosszú távú megújulás és a hagyományok folytatása elképzelhetetlen a fiatal kollégák megszólítása nélkül. Örömmel köszöntöttem a megnyitón a fiatal generációt képviselő borász szakembereket. A rendezvény egyúttal hozzájárul a generációk közötti szakmai párbeszéd kialakításához, valamint a valódi szakmai tradíciók továbbadásához.

Az Országos Borversenyt a folyamatos szakmai fejlődés jellemzi. Szervezése nem öncélú, kiemelt szerepe van abban, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa valós információval bírjon a magyar borpiacról. Minden bírálat célja, hogy a termelőket olyan bor előállítására ösztönözze, amelynek fogyasztása élményt jelent. Egyúttal hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztóknak eligazodást biztosítson a sokszínű magyar borok világában.

A 2022. évi Országos Borverseny egyben egy nagyobb szakmaközi vállalás előkészítését is jelenti. A tervek szerint 2023-ban elindul az a szakmaközi bormarketing aktivitás, amelynek minőségi kiválasztási rendszerének alapját jelenti az Országos Borverseny.

Támogatók
Az Országos Borverseny kiemelt informatikai szolgáltatója a WineData.
  • Intelligens online termelésmonitoring
  • Környezeti adatok és növényvédelem
  • Automatizált teljeskörű adminisztráció
OKOS BORVIDÉK • PRÉMIUM BOROK